Korkean taivaan alla Kovaäänisin on aina väärässä.

Big talk

     On hämmentävää todeta, kuinka kohtuullisuus ja tolkku on vähenemässä. Kyse ei ole iän tuomasta "ennen oli sentään" jne-asenteesta.  Moni ajattelija on päätellyt muutoksen alkaneen perussuomalaisten jytkystä 2011. Selitys on helppo.

  Suhtautumisessa vieraaseen - tai tänään toisinajattelijaan -  ei ole sinällään mitään uutta.Tyyli on vain alkeellistunut.Pohjanmaalla katsotaan edelleen kieroon jo naapurikylästä pesäpallokatsomoon tullutta, joko sitten eriväristä turvapaikan hakijaa.Koreasti pukeutunut saa öisessä ravintolassa äkkiä kuulla olevansa homo ja  lintuja bongaileva luonnonsuojelija on eräillä metsäisillä alueilla vaarassa tulla sekoitetuksi kettutyttöihin.Tuttu tarina lastusta virrassa ei ole historiaa.

  Moisen jotenkin ymmärtäisi, jos se eläisi vain hiekkateiden varsilla.Seurasin kotikunnassa Rajat kiinni-mielenosoitusta.Rakennuspuita ei ongelmaan  ollut tarjolla, ei esiintymislavan puheissa, eikä torin toisen laidan vastamielenosoittajilta. Keskustelussa akuuteista aiheista huutoäänestys ja ohi puhuminen on hallitseva piirre koko maassa.Siihen eivät syyllisty pelkästään huppupäiset isänmaan toivot toreilla, somessa tai mielipidepalstoilla, se elää nousukautta kansanvallan keskeisillä foorumeilla. 

 Tv:n keskusteluohjelmissa omahyväiset toimittajat johtavat päällepuhumista.Isot asiat valuvat ja venyvät, sitä vailla, että tauoilla myytäisiin pukamavoidetta ja perunalastuja. Sama tunnelma välittyy eduskunnan täysistunnoista. Ehkä siellä tilapäinen ahtaus vaikuttaa huonoon käytökseen, on pakko olla liian liki.

  Viimeksi tolkun puutteesta muistutti meteli, jonka koki arkkipiispamme korostaessaan kirkon vastuuta maahanmuuttajia kohtaan. Eropiikkiä syntyi ja monessa talk-showssa jokapaikan selittäjät pahkuloivat lausumaa. Kyse oli vain kriisiavun tarjoamisesta lupaa vaille jääneille, hetkellisesti - ja kristillisen hengen mukaisesti. Reagointi noudatti yleistä tapaa.Hukattiin faktapohja ja aloitettiin mekastus.Nousi käsitys kirkoista täynnä terroristeja.

 Kun ihminen unohtaa, mitä äiti on kotona opettanut ja mitä koulu on yrittänyt vahvistaa, näin voi käydä.Tommy Lee Jones sanoo sen elokuvassa No country for old men : Kun lakataan teitittelemästä, loppu tulee itsestään.

 Se on lopulta pieni juttu, että uuden Tuntemattoman rooleissa enin osa on siviilipalvelusmiehiä tai muuten vapautettuja. Tsernobyl on kuitenkin tänään suosittu turistikohde ja ainoa mitalitoivomme Rion olympialaisissa on naisten painissa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat