Korkean taivaan alla Kovaäänisin on aina väärässä.

Sanan mahti

   Lääkäreiden ihmissuhdetaidot eivät aina ole parasta lajia.Liian usein potilas kokee tulleensa kohdelluksi, kuin päiväysvanha lihanpala.Koulutuksessa voisi sivuta tätäkin puolta.

 Ongelma näkyy läpi hoito-ja hoivajärjestelmän, koulussa se kohoaa oikein siivilleen. Jotakin puolivalmista meissä on, sanaa käyttäessämme. Vaikeankin asian voi ilmaista oikein.

Kun tohtori ultraa odottavaa äitiä,kun terveystäti mittaa vauvaa, kun psykologi ihmettelee kaksivuotiaan puuttuvaa puhetta tai päiväkodin täti suhahtavaa ässää, huolestunut äiti punnitsee joka sanaa kultavaa`alla.Arvion tulee olla selkeä ja ammattimainen, vailla töksähdyksiä, vailla mitään epätietoisuutta lisäävää.

  Kun päiväkodista tai koulusta tulee lausuntoja, törmätään vinoutumaan.Järjestelmän edustaja kirjaa  rutiininomaisesti normeista poikkeamat ja pintakäyttäytymisen virheet. Poika ei nuku päiväunia,ei osaa odottaa vuoroaan - heittelee liidulla kaveriaan, makaa pulpetilla, on uhmakas - ja moitetta riittää kotiin vietäväksi. Jos yhteydenpito rakentuu tälle pohjalle, ongelmia syntyy. Jokaisessa on hyvääkin. 

  Oleellista on monipuolisuus.Olen tavannut nuoria,joiden parin tuuman paksuisessa kansiossa on vain kielteistä.Ei siinä kodille montaa vaihtoehtoa jää.Yleensä äiti väsyy ja "apua apua täällä on susi" vaikuttaa niin, että oikeatkin asiat jäävät vaille  huomiota.

  Oleellista on jatkuva aikuinen yhteys. Jos koulusta ei seitsemään vuoteen tule muuta ilmoitusta, kuin todistukset lukukauden lopussa, syntyy taatusti konflikti, kun poikaa yhtäkkiä esitetään kasilla lähetettäväksi huumeseulaan.

 Kun olen laatinut arvioita itse, vaikkapa mielentilatutkimuksen pyynnöstä, entisistä oppilaista, joilla elämä on karannut käsistä, olen arvioinut koko ihmistä.Lapsessa on paljon hyvää, vaikka hän painiikin päiväkodissa jonkun kanssa, murkussa on aina mahdollisuus, vaikka hän ei ruotsin opiskelusta vähääkään välittäisi.

 Pinta-arvio, usein väsyneen ,kyynistyneen tai vain kiukkuisen tädin laatima, ei edusta ammatillisuutta, sitä,josta yhteiskunta palkan maksaa ja jolla ihmisen kasvua voi tukea.

Kaiken voi sanoa kahdella tavalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toisaalta valtaosa meistä kansalaisista valitsisi oman kirurgista hoitoa vaativan operaation suorittajaksi taitavaksi tunnetun mutta sosiaalisilta taidoiltaan ala-arvoiseksi ellei peräti vittumaiseksi tiedetyn operatöörin kuin täysin vastakkaisilla ominaisuuksilla varustetun leikkaajan.

Asioilla on puolensa.

Käyttäjän JarmoLintala kuva
Jarmo Lintala

Totta.Kirurgit eivät tapaa olla mitään varsinaisia empaatikkoja ja hyvä niin. Parempi jollakin alalla olla sosiaalisesti kömpelö, kuin oikeasti
tohelo.

Toimituksen poiminnat