Korkean taivaan alla Kovaäänisin on aina väärässä.

Oikeus ja kohtuuttomuus

  • Poliisien määrän vertailu, Eurooppa
    Poliisien määrän vertailu, Eurooppa

  Oikeustoimi on rapautumassa. Vuoteen 2020 odotetaan n. 16 miljoonan säästöjä. Mitä tekee nykyinen(kään) oikeusministeri? Istuu ajopuuna virkamiesten vietävänä, virkamiesten, joita taas säätelevät valtionvarainministeriön saatekirjelmät.Jonkun kansallisen katastrofin iskiessä alan ykkösjoukkue istuu naama vakavissa laskoksissa selittämässä medialle, että nyt riittää, tähän on puututtava.Ja sitten pölyn laskettua - no, variskin siirtyy nokkimaan matoa, oikein ison uhan edessä.
     

   Nuorten kohdalla voi  ehdollisten määrästä päätellä paljon.Se hetki, jolloin kehitys olisi vielä ollut muutettavissa, se on mennyt ohi.Vanhana tarkkailuluokan opettajana pidän järjestelmän näivettämistä vastuuttomana - olkoonkin, että se on demokraattisesti päätetty.

  Ketjun alussa , koulussa,  tarkkailuluokka oli pysäyttäjä.Moni jaksoi sen avulla irrota taustansa kahleista ja sukupolvia jatkunut alamäki päättyi.Käsittämättömiä selviytyjiä. Luokkia ei enää ole.Inkluusion nimissä kaikki istuvat samassa ryhmässä.Ihmettelen nuoren polven ammattikuntani alistumista moiseen - katteeton optimismi ja resurssien hajoittaminen, se on tappavaa hattaraa. Luokassa häärää aineenopettajan rinnalla erityisopettaja ja leegio henk.koht avustajia.Se hankala jää enimmäkseen jotain vaille. 

  Koulukotien lopettaminen 80-luvulla vei paljon mahdollisuuksia pysäyttää amok-juoksijoita.Vanhan ajan menetelmät saivat kritiikkiä , mutta ylihumaanissa innossa meni lapsi pesuveden mukana.Unohtui, että tällä foorumilla lääkkeet on annettava taudin mukaan.

  Tänään keinot tuntuvat vähentyneen.Alimiehityskin vaivaa.Muhoksella - yksi viimeisiä urhoollisia - surmattiin ohjaaja. Aines on vaikeaa, eikä kaikkea lääkettä voi enää antaa.Kännykkäkamera ja media seuraavat kärkkäänä sensaation aineksia.Kunnioitukseni työntekijöille.Joku Kuttula yritti tosissaan, mutta median jahti, toim.T.Tallqvist ja tarkkaan televisiolle editoidut esimerkit veivät lopulta toimintaedellytyksiä. 

  Kunnalliset laitokset ajettiin laman myötä alas, lastesuojelua ruvettiin urakalla ulkoistamaan.Olen suhtautunut varauksella moniin yksityisiin toimijoihin.Sitten uskon, kun laatu, henkilömitoitus ja jokaisen tarvitsijan mahdollisuus saada vaatimaansa kohtelua alkavat totetutua.Raha edellä kun mennään,kyse on vain säilytyksestä.

  Autettavia on paljon ja harmaa alue kasvaa. Maahanmuuttajat aiheuttavat oman problematiikkansa.Nuorison äärilaidalla etenee kehitys, joka vaatisi lisää käsipareja, ei joutavaa hyminää.

   Poliisien määrä laskee yhä.Jos vertaa edelliseen vuoteen, muutos on pieni, mutta pidempi tarkastelu näyttää suunnan.Vuonna 2010 poliiseja oli 7850, nyt valtakunnan tavoite 7000 . Poliisijohto vakuuttaa viran puolesta, että asiat ovat kunnossa, mutta kenttämies tietää, mikä on totta.Kaikkeen ei ehditä puuttua.Vinoon kasvava sen nopeasti hoksaa.Jos tuomiolle joutuu vasta parin vuoden kuluttua rötöksestä, väliin on tullut kaikenlaista.

 Tilastot saadaan näyttämään hyviltä, kun nimikkeitä muutetaan ja asioita jätetään vaille huomiota.Ei ole enää tuhopolttoja, on tuhotöitä, ei enää autovarkauksia, vain luvattomia käyttöönottoja.Jonain päivänä ihmisen tappaminen muuttuu laittomaksi puuttumiseksi elintoimintoihin.

  Joskus 90-luvulla vanhempainillassa poliisi puhui priorisoinnista.Tänään mummotkin tietävät, että ei kannata mopopoikien perään soittaa.Omaisuus on turvattu yksityistä rauhaa huomattavasti paremmin.Vartiointiliikkeet elävät nousukautta.

  Suuri määrä puuhaa, jota kansa pitää rikollisena, lakaistaan maton alle. Esiin nousseet vapaaehtoiset katupartiot ovat ajan ilmiö.Sekö on ratkaisu? Oman käden oikeus.

  Suomessa vankien määrä on vakiintunut 3000 nurkille.Omaisuusrikoksista joutuu harvoin kiven sisään, siellä istuvat rankan väkivallan harjoittajat ja huumemiehet.Vaihtoehtoisia rangaistuksia, mm.yhdyskuntapalvelua suositaan mahdollisimman pitkään.

 Monet jutut, jotka saadaan lopulta poliiisin tutkintaan ja edelleen ylikuormitetulle syyttäjälaitokselle, venyvät.Tässä maassa pitää yrittää tosissaan, jos meinaa vankilaan päästä.

  Kaikki taudit pahenevat hoitamattomina.Tylyä on todeta, että se hiljaa sallitaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kaikki taudit pahenevat hoitamattomina."

Huono vertaus siinä mielessä, että osa perussairauksista tosiasiassa paranee itsestään ajan kuluessa.

Nykyinen kriminaalipolitiikka perustuu tälle ajatukselle. Vankiloissa on hyvin vähän yli 50-vuotiaita rikoksentekijöitä. Aika tekee siis tehtävänsä. Ikääntyessään entinen kriminaali jättäytyy helposti sosiaalituen varaan ja menehtyy ennemmin tai myöhemmin päihteiden liikakäytön aiheuttamiin sairauksiin.

Tämä ei kuitenkaan poista perusongelmaa, eli alati kasvavaa nuorten ja varhaiskeski-ikäisten joukkoa, joka on hyvää vauhtia putoamassa tai on jo pudonnut yhteiskunnan ulkopuolelle.

Näistä ihmisistä esim. uudet Suomeen rantautuneet mc-jengit Ruff Riders ja Saturadah ammentavat jäseniään. Samoin jo Suomeen pesiytyneet.

Toinen puolisko pudokkaista jatkaa epätoivoista pikkurötöstelyään saadakseen rahaa päivittäiseen päihdeannokseensa, jotta jaksaa uuteen päivään.

Suomi lakkasi olemasta lintukoto viimeistään siinä vaiheessa kun suomalainen joutui aloittamaan kamppailun paikastaan omassa yhteiskunnassamme.

Se, ettei suomalainen nuori löydä enää työtä tai edes kesätyötä Suomesta koska työtä ei ole tai se annettiin maahanmuuttajalle, edesauttaa syrjäytymiskierteen syntymistä.

Kierre kiihtyy, koska yhteiskunnan kyky vastata ongelmiin hyvällä tai pahalla on merkittävällä tavalla heikentynyt.

Heikennyksiä on tehty osin tarkoituksella, osin taloudellisen pakon saattamana. Oikeuslaitoksen heikennyksien katson olevan tarkoituksellisia. Mutta sitä en ymmärrä, miksi näin toimitaan.

Käyttäjän JarmoLintala kuva
Jarmo Lintala

Tämä ei ole flunssa tai tuhkarokko.Tämä on tauti.Hoitamattomana tulee vain kuolema.Komppaan kokonaisnäkemystäsi: "Kierre kiihtyy, koska yhteiskunnan kyky vastata ongelmiin hyvällä tai pahalla on merkittävällä tavalla heikentynyt."

Toimituksen poiminnat