Korkean taivaan alla Kovaäänisin on aina väärässä.

Historian pelko

 

  Tutkimus arvioi, että Suomi on tyhmistymässä. Eipä siinä ole ihmettelemistä. Pintatieto ja KVG ovat arvossaan, nuoriso on lopettanut lukemisen, yo-tutkinnon yleissivistävyyden rapauttaminen ja oikeinkirjoituksen vähättely kuuluvat samaan aatteeseen.

Kovin moni luo maailmankuvansa iltapäivälehtien ja nettimedian otsikoista. Mahtavimman valtion päämies heiluttaa lippua ja ollaan tiellä, jonka päässä maapallo muuttuu jälleen litteäksi.

Peruskoulu ei voi kaikkea pelastaa.  Kun ps:n jytkyn, maahanmuutto-ongelmien ja taloudellisen pitkän taantuman myötä suomalaiset unohtivat käytöstavat ja sanavapaus miellettiin oikeudeksi puhua mitä sattuu, siirryttiin kuin  huomaamatta totuuden jälkeiseen aikaan. Riittävän pitkään jankutettu mustatuntuu-ajatus muuttui liian monella tasolla todeksi.

Painetun median huolella taustoitetut artikkelit ja historian tutkittu tieto ovat tällöin yhä tärkeämpiä. Itsenäisyyden juhlavuonna monen amatööritutkijan näkemyksissä heilimöi sama minoon oikias sinoot aina vääräs - henki, joka aikanaan hermostutti Heikki Ylikankaan pohjalaisessa 1918-keskusteluissa. Sille on ominaista isiltä periltä varmuus, jota mikään fakta ei kykene muuksi muuttamaan.

Olen hämmästynyt  hyminästä, joka väistää kaikkea virallista palaamista sisällissotavuoden tapahtumiin. Taiteen puolella se noteerataan laajasti, mutta muuten kansakunta tuntuu olevan kykenemätön pohtimaan historiamme suurinta kipupistettä.Jopa nimestä saadaan nostatetuksi edelleen suuria tunteita.Kuitenkin kirjallista dokumenttia ja todennettua tutkimusta on tarjolla ylenpalttisesti.

Mannerheimista on kirjoitettu paljon. Kansakunnan ikoni pelasti arvovallallaan maan monesta kriisikohdasta. ”Pikkuherrojen maa” unohti sen välillä, eikä nykyhetki tee poikkeusta.

Uusin elämänkerta on ruotsalaisen Dag Sebastian Ahlanderin kirjoittama. Vanha diplomaatti osaa tiivistää. Jos aihe ei ole ennalta tuttu, tästä on hyvä aloittaa.

Hän toteaa Suomen itsenäisyydestä, että Lenin ja Stalin myöntyivät siihen, koska olettivat, että punaiset voittavat, ja maa liittyy myöhemmin Neuvostoliittoon. Se tukee osaltaan Vapaussota-käsitettä, samalla painolla, kuin moni muu fakta kapinaa, sisällissotaa ja kansalaissotaa.

  Mannerheim luotsasi nuoren valtion maailman karikoista avoveteen. Talvisodan hengen luojana hän saa monumentaalisia piirteitä.

Ruotsin julkisesti jarruttelema osallisuus sotaan saa valaistusta. Diplomatia toimi ja materiaalinen apu oli jatkuvaa, lopuksi naapurin sotavarustuksesta kolmannes oli siirretty Suomeen

Jatkosodassa korostetaan Mannerheimin päteviä apulaisia eikä vanhenevan sotapäällikön heikkouksia peitetä. Kannaksen romahdus esitetään, kuten monessa dokumentissa. Stalinilla oli tavoitteena marssia juhannukseksi Helsinkiin. Ylipäällikölle ei kerrottu pahoja enteitä ja tiukassa paikassa paniikki iski.

Rintama rauhoitettiin kenraaliluutnantti Oeschin ja saksalaisten avulla. Armeija sai takaisin itseluottamuksensa. Rytin rooli on isänmaan historiaa ja seuraukset ikuinen kivi ”pikkuherrojen maan” kengässä.

Armeija ei perääntynyt järjestyksessä. Ne asemat, jotka pidettiin talvisodassa 105 vrk, menetettiin 10 päivässä. Päiväkirjaani on liimattu piirros, jossa lippalakkipäinen nuori Tuomioja keskustelee veteraanin kanssa. Että olisihan ne sieltä tulleet, jos olisivat tahtoneet. Veteraani vastaa: ”Mutta minä en tahtonut”.

Tahdon takana oli myytti, voima, ihminen.

                                                                                  .            .            .

Historian vaiheista ollaan montaa mieltä, mutta niitä ei voi muuttaa. Joko sitten lakaista maton alle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Tutkimus arvioi, että Suomi on tyhmistymässä. Eipä siinä ole ihmettelemistä. Pintatieto ja KVG(kato vittu googlesta)ovat arvossaan. Nuoriso on lopettanut lukemisen. Yo-tutkinnon yleissivistävyyden rapauttaminen ja oikeinkirjoituksen vähättely kuuluvat samaan aatteeseen."

Jos näin on, niin valtaosa maailman ihmisistä on kertakaikkisen tyhmiä jo nyt, koska eivät käy edes peruskoulutasoista koulua loppuun ja google on miljoonille kenties jotain syötäväksi kelpaavaa.

Jos Suomi seuraa jälkijunassa, niin mieluummin niin, kuin kärkijoukoissa.

Sota on tyhmyyden huipentuma.

Siitä huolimatta suurimmat nerot valjastetaan sotateollisuuden käyttöön.

Innovaatiot lisääntyvät sodan vaatiessa yhä sofistikoituneempaa teknologiaa. Valtaisa määrä ihmiskuntaa mullistaneista keksinnöistä olisi saattanut jäädä keksimättä ilman sotia. Olisiko meillä ydinvoimaa, suihkumoottoreita, tutkia tai transistoritutkimuksen myötä kehittyneitä tietokoneita, jne. jos sotateollisuus ei olisi niitä kehittänyt?

Tarvitaan ilmeisesti kolmas maailmansota, jotta avaruuden valloittaminen lähtee kunnolla käyntiin. Silloin syntyy tarve uusille typerille innovaatioille, joilla ei ole kuin sotilaallista käyttöä, mutta jotka viitoittavat teknisen kehityksen suuntaa pitkälle tulevaisuuteen.

Avaruuteen lähtevät fiksut ja jättävät maan tyhmille ja vielä tyhmemmille.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

>....Sota on tyhmyyden huipentuma.

Siitä huolimatta suurimmat nerot valjastetaan sotateollisuuden käyttöön.....

ooo

Juuri noin.

Käyttäjän JarmoLintala kuva
Jarmo Lintala

Paljon toden sanoja.Vertailu muuhun maailmaan ei ehkä tässä kohtaa ole aivan mittakaavassa.Suomalaisen tyhmistyminen on lähinnä henkistä laiskuutta , mahdollisuuksien jättämistä kesannolle.Hiukan kuin ison talon hulttiopojalla.Älyn kanssa sillä ei ole liikaa tekemistä.

Toimituksen poiminnat