Väärin kapinoitu

Väärin kapinoitu?

Risto Volanen ja Lasse Lehtinen esittelivät Seinäjoen kirjastossa kirjaansa 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen. Sali oli täynnä, keski-ikä niillä vuosilla, kun nämä aiheet vielä kiinnostavat.Kirja on kokonaiskuvan antajana erinomainen.Sama, mitä arvelin Dag Sebastin Ahlanderin uudesta Mannerheim-kirjasta; jos aihe ei ole ennallta tuttu, tästä on hyvä aloittaa.

Kirjan julkistamisen yhteydessä lehtien otsikot olivat yhteneväisiä.Toimituksissa kärki löytyi helposti suhteesta Pohjantähteen.Kysyin, tekeekö median nosto oikeutta tälle kirjalle – ja Pohjantähdelle.Ymmärsin perustelut, mutta en osaa niihin yhtyä.

Demokraatti totesi: Lumetarina – Lasse Lehtinen ja Risto Volanen murjovat Väinö Linnan Pohjantähteä: ”Johtanut vakavasti harhaan kokonaisen sukupolven”.

Perusteena ovat kirjan päähenkilöt , torpparit.He eivät olleet kapinan päähenkilöitä. Heitä oli koko maassa vain 55 000 ja kapinassa kuoli 24.Kirjoittajat vetoavat professori Viljo Rasilaan, jonka tutkimusten yhteenveto arvioi, että ”Torpparikysymyksellä ei ole ollut sodan syttymiseen eikä sen rintamajakoon käytännöllisesti katsoen mitään osuutta”.

Kun kakkososa ilmestyi, historiantutkijat ärähtivät.Linna tuli heidän tontilleen.Kyse oli silloin ideologiasta, kirjailijan pyrkimyksestä rikkoa Vapaussota-gloriaa, se ”valkoinen valhe”, jonka jokainen kirjansa lukenut 60-luvun koulupoika tunnistaa.Nyt, luvalla sanoen, harrastetaan vain akateemista saivartelua.

Pentinkulman keskusperhe on pappilan torppari Jussi Koskela.Hänen poikansa Akseli kohoaa kylän punapäälliköksi.Muut plutoonan miehet, vaikkapa Akselin teloitetut veljet, ovat torppareiden poikia.On Kivivuoren Osku, Kankaanpään Elias, Leppäsen Valenti, on renkipoikia ja päiväläisiä.He kuuluvat suurimpaan silloiseen suomalaiseen työläisten ryhmään, tilattomiin maatyöläisiin.Heitä oli 1, 1 miljoonaa.Kaupunki-ja teollisuustyöläisiä oli 0,6 miljoonaa.Linnan hahmot lähtivät kapinaan maaseudulta.Kuka voi väittää, että painotus on väärä?

Vaikka Akseli on tämän vallankumouksen ikoni, Pohjantähden yleistäminen harhaanjohtavaksi ei tee oikeutta kummallekkaan kirjalle.Linna lähti Urjalan kehyksestä, eikä siellä metallimiehä ollut.Vastaanottopuhe Tampereen asemalla toivotti maalaiset tervetulleiksi tehdastyömiestoverien rinnalle, eikä ainakaan Pentinkulman väelle jäänyt kuva epäselväksi.

Kenellä on oikeus vaatia kirjailijalta jotain sellaista, mikä hänen omaa maailmanselitystään palvelisi paremmin? Pohjantähti ei laajemmin analysoi, että 1918 kyseessä oli ”kotimaisten punakaartien ja venäläisten bolsevikkien painostamana SDP:n vastahakoisten puolue-elimien päättämä epäonnistunut aseellinen vallankumous demokraattisen valtion kumoamiseksi, osa maailmansotaa ja Venäjän vallankumousta.” No ei.Mutta asia tuli aivan selväksi.

Jarmo Lintala

JarmoLintala
Keskusta Seinäjoki

Erityisopettaja emeritus. Tarkkailuluokkien lopettaminen oli yksi koululaitoksen virhe. Valtuutettu kotikaupungissa 1993 - 2004. Vanhan Ilkan sunnuntaikolumnisti n.30 vuotta. Moninkertainen isoisä. Ihmisen laukkaherkkyyden ihmettelijä ja osin ymmärtäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu