Korkean taivaan alla Kovaäänisin on aina väärässä.

Inkluusio on hauras


  Nykyistä erityisopetusta kritisoidaan yhä voimakkaammin.Laki muuttui vuosikymmenen vaihtuessa.Moni tutkija, viimeksi tohtori Murtomaa-Lahtinen, ja monet erityisopettajat ovat HS:kin palstoilla kritisoineet inkluusiota.OAJ on arvostellut järjestelmää kauan, osin aiheesta, osin ay-pohjalta.Opettajien työmäärä on kasvanut ja resurssien suhteen kunnat ovat kovin erilaisia. Kohderyhmän kynnys osallistua keskusteluun on korkea.Vanhan tarkkislaisen kirjoitus HS:ssa 7.3 puhutteli.
  Inkluusio tuo tervettä normaaliutta monille erityisryhmille ja luokkien purku on osin ollut  perusteltua. Vanhan tarkkailuoppilaan se jättää varjoon.Kun nyt intoillaan syrjäytymisestä ja sen näennäisestä vähentymisestä, koulun hätähuudot eivät kuulu.Inkluusio on raaka säästökeino.
 Vanhana yläasteen tarkkailuluokan opettajana haen rauhattoman etua.Se kohenee samalla, kuin sen ”normaalin” ryhmän, perustamalla uudelleen pienryhmiä.
Eri asia, löytyykö niihin opettajia.Vuosituhannen vaihteessa n.puolet tarkkailuluokista oli epäpätevän hoteissa.Järjestelmä alasajoi ne itsestään.Nuori polvi ei hakeutunut raskaamman kasvatuksen puolelle, saman tilin sai muualtakin. OAJ on tehnyt kaikkensa tasoittaakseen palkkaedut. Eläkeiästä ei voi enää puhua.Oman ikäpolveni raja 55v takasi, että ryhmiä ohjasi loppuun saakka ei aivan burnout- ammattilainen.
Uudistuksissa on oltu naiveja. Mielenterveyspotilaat ja avohoito, vanhukset ja yksityistäminen, koulu ja inkluusio -  kaunis ajatus on johdatellut muutokseen ennen kuin raamit ovat olleet kunnossa.Vaalit nostavat esiin epäkohtia, jotka painuvat taas neljäksi vuodeksi pinnan alle.
Perussyy on raha. Kuntapäättäjän ja professorin,opetusministerin ja riviopettajan todellisuus on erilainen.
Hyvääkään aatetta ei pitäisi testata puolustuskyvyttömillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat